Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Islandzki przysmak

Z całą pewnością kuchnia islandzka nie znajdzie uznania wśród zwolenników tradycyjnej kuchni, w której brak miejsca na kulinarne ekscesy. Jej oryginalność nie wynika jednak z ukrytej potrzeby rywalizowania z resztą świata o miano najdziwniejszych potraw świata.

Przysmaki, które dzisiaj zaliczane są do największych kulinarnych atrakcji Islandii stanowiły podstawę żywieniową w czasach, kiedy Islandia była odizolowana, a warunki atmosferyczne nie pozwalały na uprawę poszczególnych roślin czy hodowlę zwierząt innych niż barany.

Baranina – Islandzki przysmak

Do tej pory wobec tego największym źródłem mięsa są barany, które ilością przywyższają ilość mieszkańców. Baranina serwowana jest w każdej postaci, choć to nie ona zaliczana jest do najbardziej nietuzinkowych przysmaków Islandii. Największym zainteresowaniem cieszy się głowa barana, która po wcześniejszym ugotowaniu i przypieczeniu, podawana jest z ugotowanymi ziemniakami i puree z rzepy. Dodać należy, że potrawa nie jest najlepszym wyborem dla osób o delikatnym żołądku.

Serwowana z całym dobrodziejstwem inwentarza, czyli z okiem oraz zębami, stanowi nie lada wyzwanie dla turystów z całego świata. Obecnie rarytas dostępny jest jedynie w dwóch miejscach, m. in. w przydworcowej restauracji w stolicy kraju, Reikjaviku.

Posiłek w przeliczeniu na polskie pieniądze kosztuje ok. 130zl, ale biorąc pod uwagę standardowe ceny w islandzkich restauracjach, jest jednym z najtańszych dań.

toto togel situs togel situs toto situs toto situs toto situs toto situs toto toto slot situs toto situs toto slot gacor situs toto situs togel situs toto situs toto situs togel situs toto pam4d situs toto pam4d gimbal4d pam4d gimbal4d pam4d
toto slot toto togel situs toto situs toto https://www.kimiafarmabali.com/
situs toto situs toto